недеља, 6. август 2017.

Putevima apostola Pavla – Krštenje Svete Lidije – Filippi /Φίλιπποι/



2. OBILAZAK SELA LIDIA




Poznata je pod sledećim imenima: 
  1. Lidija kod Filipa, 
  2. Lidija u Tijatiri, 
  3. Sveta Lidija Purpuraria   i 
  4. Sveta Lidija Philippisia


*** LIDIJA – Žena kod Filippa; ***

Mesto rođenja: Mala Azija - mesto Tijatira (današnja Turska) u prvom veku; U potrazi za radom, ona je otputovala u mesto kod Filippa /Grčka Makedonija/. 
Mesto stanovanja: Filippi; 

** PURPURARIA --- bila je prodavačica ljubičaste tkanine --- otud i njen simbol: ljubičasta boja *** 
Njen praznik se slavi 3. avgusta. ****


Света Лидија



Sveta Lidija


 *** DELA APOSTOLSKA: " ... i neka žena, po imenu Lidija, prodavačica ljubičaste tkanine, iz grada Tijatiri, ona koja se poklonila Bogu ... " ***


Ona je bila PRVA hrišćanka u Grčkoj i prva hrišćanka u Evropi.

Sveto mesto apostola Pavla nalazi se upravo na crkvi Svetog Nikole u Kavali






U prethodnoj Galeriji fotografija pod nazivom "Kavala" spomenula sam da je veoma bitan i mozaik na crkvi Svetog Nikole u Kavali, kao i ova 3 kamena na slici --- reč je o Svetom mestu apostola Pavla (mestu gde se on iskrcao sa broda). ****

  • DELA SVETIH APOSTOLA PISAO SVETI APOSTOL I JEVANĐELIST LUKA 16 Pavlu se pridružuje Timotej i prenose Jevanđelje u Evropu. Obraćenje Lidije u Filipima. ... 9. I Pavlu se pokaza viđenje noću: bješe neki čovjek Makedonac, koji stajaše i moljaše ga govoreći: Pređi u Makedoniju i pomozi nam! 10. A kad vidje viđenje, odmah gledasmo da iziđemo u Makedoniju, jer razumjesmo da nas je Gospod pozvao da im propovijedamo jevanđelje. 11. Kad se pak odvezosmo iz Troade, stigosmo pravo na Samotrak, i sutradan u Neapolj, ... " 


***** NEAPOLJ = Kavala;

Leva strana mozaika na crkvi Svetog Nikole u Kavali

  • Sveti Pavle je propovedao u oblasti Troje kada je sanjao kako mu neki čovek u snu govori: "DOĐI U MAKEDONIJU I POMOZI NAM". 

 "Sveti Pavle je došao u Kavalu 49. godine p.n.e. i tako započeo svoju misiju u Evropi." Iako je bačen u tamnicu, (u narednom postu pod nazivom "Arheološko nalazište Filippi" biće prikazana i fotografija pod nazivom: "Zatvor apostola Pavla"), stekao je i zadržao veliku naklonost Filipljana. S apostolom Pavlom pošli su i njegovi učenici: Timotej i Sila.

Desna strana mozaika koja prikazuje dolazak apostola Pavla u Makedoniju


Na reci Zigaktis apostol Pavle otkrio je gomilu ljudi kako se moli paganskim bogovima. 

U godini 49-50. p.n.e došlo je u ovom regionu Makedonije do drugog važnog istorijskog događaja od svetskog značaja. Apostol Pavle propovedao je hrišćanstvo u gradu koji je bio raspolućen između starih tračkih religija i uzdizanja rimskih božanstava. Apostol Pavle naišao je na takvu podršku u gradu, da su u Filipima uskoro podizane raskošne i očaravajuće bazilike i baptisterije /krstionice/.


Selo Lidia





Ovo selo nalazi se 3 km od arheološkog nalazišta Filippi u Kavali. Izlet Kavala / Filippi / Lidia podrazumeva najpre obilazak arheološkog nalazišta Filipi (o kome će biti reč u narednom postu), pa zatim obilazak ovog sela i na kraju obilazak Kavale. ***** 

Značajno je i to da se okolo ove crkve nalazi prazan prostor - tu Grci rasprostiru svoje šatore koji su okićeni plavom ili roze bojom (u zavisnosti od pola deteta).

Crkva svete Lidije podignuta je 1974. godine.

Nakon krštenja Svete Lidije, njen dom je postao mesto okupljanja za hrišćanske sastanke.

Ovako izgleda ulaz u crkvu.

A ovo je reka na kojoj je apostol Pavle krstio prvu ženu hrišćanku - Svetu Lidiju /kod Filippa/.

Izmenjen je i tok reke Zigaktis.


Crkva Svete Lidije i reka Zigaktis nalaze se nedaleko od arheoloških iskopina Filippi i tu je apostol Pavle KRSTIO Lidiju, prvu hrišćanku u Evropi 49. godine p.n.e. **


  •  15 --- A kad se krsti ona i kuća njena, moljaše nas govoreći: Ako mislite da ja verujem Gospoda, uđite u moju kuću i živite. I natera nas. 



  • * BAPTISTERIJUM *** "... ili krstionica (od grč. βαπτιστήριον) je posebna građevina izdvojena pored crkve, za krštenje koje se obavlja potapanjem u bazen sa vodom, što je naziv za mali bazen, a kasnije za kamenu posudu sa visokom stopom u kojoj se nalazi voda za krštenje u okviru baptisterijuma koji se kasnije umesto posebne građevine formira u okviru polukružne niše u jednom od bočnih brodova."


  • * KRŠTENJE *** "... Krštenje (gr: βαπτίζω baptizein - uroniti, zagnjuriti) je ritualno očišćenje tela vodom. U hrišćanstvu se krštenje smatra jednom od svetih tajni koje je Isus neposredno ustanovio, a apostoli praktikovali. Obred krštenja jeste obred uvođenja u hrišćanstvo."



* * * DELA APOSTOLSKA ... 12. A odande u Filipe, koje su prvi grad onoga dijela Makedonije, naseobina rimska. U tome gradu ostadosmo nekoliko dana, 13. I u dan subotni iziđosmo van grada na rijeku, gdje se smatralo da je bogomolja; i sjednuvši govorismo ženama koje se bijahu sabrale. 14. I neka bogobojazna žena, po imenu Lidija, prodavačica porfire iz grada Tijatira, slušaše; njoj Gospod otvori srce da pazi na ono što govori Pavle."


Tok reke Zigaktis

Svetilište i reka Zigaktis - Krstionica Svete Lidije

Ikonice apostola Pavla i Svete Lidije koje se nalaze u krstionici

Detalj sa ulaza (u sredini Isus Hrist)

Detalj sa ulaza (u sredini apostol Pavle)

Detalj sa ulaza (u sredini Sveta Lidija - Žena kod Filippa)

*** St. Lydia of Philippisia = Sveta Lidija - žena kod Filippa ***

Ikona koja se nalazi na samom ulazu u ovu crkvu



Inače, ovo je crkva koja ISKLJUČIVO i samo služi za krštenja dece iz Kavale i sa ostrva Thassos. 


Značajno !!! Deca u Grčkoj nemaju ime kada se rode. IME dobijaju tek po krštenju.



Mozaik u kupoli iznad same krstionice radio je umetnik Vlasios Tsotsonis. 

*** GLAVNA SCENA iz ovog mozaika koji se nalazi u središtu crkve jeste "KRŠTENJE HRISTOVO". Oko njega su prikazani i anđeli /desno/ na reci Jordan, kada ga je krstio Sveti Jovan Krstitelj ili Sveti Jovan Preteča /Preteča = jer je rođen pola godine pre Isusa Hrista /; *** 

*** Istorija krštenja: "Hrišćansko krštenje vodi poreklo od Isusovog krštenja od strane Jovana Krstitelja." ***

klik na ** VLASIOS  TSOTSONIS = slikar anđela; 


Ovo je mesto gde se održava TRADICIONALNO krštenje.

Na vitražu su prikazani apostol Pavle i Sveta Lidija - Žena kod Filippa u Crkvi Svete Lidije, 
3 km od grada Filippi

Freske u unutrašnjosti crkve

Odmah iznad mozaika prikazano i krštenje Svete Lidije - prve žene hrišćanke


Freske koje su oslikane levo od oltara


*****



A ovu svetu vodu, kamenčiće iz reke Zigaktis, razglednice, ikonice i ostalo možete kupiti u maloj radnjici koja se nalazi odmah levo na ulasku u ovaj posed. 



Philippi i na mapi





** Kavala - mali Monte Karlo ***








na Tasosu, septembra 2o1o. godine





Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu